• Benefiti studijske fotografije

  Studijska Fotografija I Benefiti Kreiranja Fotki U Opremljenom Studijskom Prostoru

  Šta je to studijska fotografija?

  Termin „studijska fotografija“ se odnosi na fotografisanje određene teme koje se obavlja unutra, u kontrolisanom okruženju, odnosno studiju. Unutar ovog specijalno opremljenog prostora, fotograf ima potpunu kontrolu nad svim elementima koji ulaze u kreiranje željenog proizvoda. Ovo se razlikuje od fotografisanja na terenu, koje uključuje odlazak fotografa na lokaciju gde treba kreirati foto-materijal. Lokacija može biti u prirodi, ali i unutar nekog drugog prostora.

  Studijska fotografija se koristi za fotografisanje raznovrsnih subjekata, uključujući ljude, životinje i širok spektar proizvoda, od automobila do nakita. Jedan tipičan foto-studio obično počinje kao prazan prostor, što znači samo prazna soba bez mnogo elemenata. Fotograf zatim razvija pozadine i odlučuje šta će uključiti i isključiti sa fotografije, kao što su kostimi za modele i rekviziti.

  Anatomija jednog prostora: kako se stručnjaci pripremaju za studijsku fotografiju

  Danas se širom Srbije mogu pronaći kvalitetno opremljeni studiji koji pokrivaju sve potrebe klijenata. U ovom članku, dotaći ćemo se toga šta sve jedan savremeni foto-studio sadrži.

  Rafproduction Blog Studijska Fotografija 2
  Rafproduction Blog Studijska Fotografija 2

  Rasveta

  Fotografski studiji poseduju profesionalnu opremu za osvetljenje koja fotografima omogućuje preciznu kontrolu nad pravcem svetlosti, bojom, kvalitetom i količinom. Oprema za rasvetu koja je dostupna na našim prostorima obično uključuje difuzore svetlosti, reflektore, softboks lampe, kišobrane sa svetlom, prozirne kišobrane, viseća svetla, stroboskopska svetla, obojene filtere za osvetljenje, stalke za svetla i zilberice.

  Pozadine

  Pozadine su raznolike ravne površine koje se mogu koristiti kako bi fotografi dodali boju i teksturu finalnom proizvodu. Većina profesionalnih i dobro opremljenih foto-studija će u svom inventaru imati besprekorni papir, muslin, platno i platnene listove koji se mogu razviti i koristiti kao pozadine po potrebi. U većini slučajeva, fotograf će iskoristiti i razne stalke i ramove za izvesnu pozadinu.

  Prozori sa zatamnjenim venecijanerima/roletnama

  Većina fotografskih studija će imati nekoliko velikih prozora. Ovo je ključno, pošto ti prozori omogućavaju stalan pristup prirodnom svetlu, vrlo važnom za kreiranje visokokvalitetnih fotografija. Dobro opremljen savremeni studio će takođe obezbediti i roletne, odnosno venecijanere, koje zamračuju prostor. Na taj način fotograf može potpuno da eliminiše spoljnu svetlost sa fotografija ukoliko projekat to zahteva. U nedostatku roletni, pojedini studiji koriste i zavese različite gustine i propustljivosti svetla.

  Pokretni pozadinski zidovi

  Neki profesionalni fotografi takođe imaju i više vrsta tzv. pokretnih zidova u studiju. Ovi zidovi se najčešće sastoje od materijala kao što su drvo, gips, stiropor ili cigla. Postoje i laganije, ali podjednako prostrane površine napravljene od čvršćih materijala koje se mogu pomerati u zavisnosti od prohteva klijenta i potreba fotografa. Ovi resursi su izuzetno korisni jer mogu drastično da promene atmosferu i ton jedne fotografije.

  Rekviziti

  U rekvizite spadaju svi predmeti, mali koliko i veliki, koji upotpunjuju fotografiju i doprinose efektu na koji fotograf cilja. Od većih rekvizita najčešće se koristi nameštaj, svakodnevni kućni aparati, i, u zavisnosti od veličine prostora, automobili i druga manja vozila. Dijapazon manjih rekvizita koji mogu da se koriste je znatno širi. Dobro opremljeni studiji će imati ovaj vid materijala za različite tipove fotografija, a pojedini studiji dozvoljavaju i klijentima da donesu sopstvene rekvizite po želji.

  Pogodnosti

  U zavisnosti od prostora, određeni prostori za kreiranje studijske fotografije mogu klijentu pružiti izvesne pogodnosti koje umnogome olakšavaju upravljanje fotografisanjem. Ovo može uključivati stolice za šminkanje, ogledala, kupatila i tuševe. Pojedini studiji će imati i drugu opremu kako bi poboljšali udobnost klijenata, poput frižidera, mikrotalasne pećnice i mogućnosti za pripreme toplih napitaka.

  Benefiti studijske fotografije

  Klijenti kojima je potrebna profesionalna izrada fotografija se najčešće dvoume između studijske i fotografije na terenu, i to s dobrim razlogom. Naposletku, obe varijante imaju svoje prednosti i mane, i u zavisnosti od tipa projekta koji imate na umu, jedna opcija će vam biti isplativija od druge. Shodno tome, u narednim redovima saznaćete koje su to prednosti studijske fotografije i zašto bi trebalo da je kao klijent uzmete u obzir.

  Fotografisanje bez ometanja

  Studio je zatvoren prostor, i svako fotografisanje se obavlja izolovano od spoljnih smetnji, i.e. iza zatvorenih vrata. Unutar tog prostora, fotograf (ili fotografski tim) ima potpunu kontrolu nad svakim aspektom rada i može na miru obavljati svoj posao. Rezultat toga su visokokvalitetne fotografije sa minimalnim brojem grešaka.

  Sa druge strane, fotografisanje na terenu donosi niz potencijalnih problema koje izazivaju upravo spoljni faktori. Primera radi, ukoliko fotografišete u prirodi, insekti mogu da vam blokiraju objektiv, a divlje životinje da vam ulaze u kadar. Fotografisanje na terenu u urbanim sredinama takođe dolazi sa svojim sijasetom smetnji, poput buke, neadekvatnog i promenljivog svetla, prolaznika koji mogu da ušetaju u kadar ili da na neke druge načine ometaju fotografa, itd.

  Klima više nije faktor

  Fotografisanje na terenu, konkretno u prirodi ili na otvorenom prostoru, podleže klimatskim uslovima. Ukoliko je svetlo napolju prejako usled prejakog i direktnog sunca, fotografije će biti preeksponirane. Sa druge strane, previše oblaka i prikrivanje prirodnog svetla dovešće do mutnih fotografija. Naravno, prisustvo jakog vetra ili padavina u vidu kiše i snega dodatno remeti fotografisanje. Ali donosi i dodatni problem time što može da ošteti opremu, a zamena iste je ogroman izdatak koji ni najveći i najbolje opremljeni foto-studio ne želi da rizikuje.

  Unutar jednog studija, ovi problemi su u potpunosti eliminisani. Svaki detalj, od svetla do temperature, se podešava po potrebama fotografa, a oprema je na bezbednom mestu i spremna za korišćenje.

  Idealno svetlo u svako doba

  Profesionalni studiji za fotografisanje nisu bez razloga opremljeni različitim izvorima rasvete. Projekti će varirati u sadržaju i ciljevima od klijenta do klijenta. U zavisnosti od projekta, fotograf mora u svakom trenutku da ima pristup adekvatnom svetlu. Ovo je otežano tokom fotografisanja na terenu jer dnevno svetlo može da se promeni u bilo kojem dobu dana.

  Podjednako bitan je i položaj senki u fotografijama. Slikanje na terenu samim tim zahteva često pomeranje osoba ili rekvizita koje želimo da fotografišemo ne bi li ih svetlo „udarilo“ iz pravog ugla i napravilo senku kakva nam je potrebna. Unutar studijskog prostora, ovo je olakšano time što sami kontrolišemo koje ćemo svetlo koristiti, na koji način i u kom intenzitetu.

  Sva oprema u pripravnosti

  Fotografisanje na terenu, isto koliko i fotografisanje u studiju, zahteva savremenu opreme u vidu fotoaparata, objektiva, stalaka i sl. Ta oprema je neretko glomazna, kabasta i zahteva prostor, te sam prevoz opreme na teren i podešavanje iste oduzima vreme. Pritom, u zavisnosti od projekta, nekad je prosto nemoguće imati neki predmet ili rekvizit pristupačan na terenu, a ukoliko dođe do kvara, fotograf se mora vratiti u studio i doneti zamenu, inače se fotografisanje prekida.

  Sa druge strane, fotografisanje unutar studija ima tu prednost jer je sve „na licu mesta“. Sva oprema potrebna za projekat je pri ruci fotografima, te su svi neočekivani prekidi znatno kraći i brže se rešavaju. Uz to, rad je znatno fleksibilniji; primera radi, ukoliko klijent dobije spontanu želju da promeni neki element projekta (recimo, korišćenje drugog rekvizita ili kostima), zapošljeni u studiju to rešavaju brzo.

  Kako odabrati pravi studio?

  Sada kada ste se rešili na izradu studijske fotografije, potreno je da vašu ideju priložite profesionalnim fotografima. Ali koji studio za fotografisanje treba odabrati? Šta to odvaja dobre studije od prosečnih, ili pak loših? Rešenje ćete naći ako dobijete adekvatne odgovore na sledeća pitanja:

  1. Da li studio koristi savremenu foto-opremu?
  2. Koliko rasvete ima u studiju?
  3. Da li je prostor dovoljno veliki za moj konkretni projekat?
  4. Koje rekvizite i pozadine studio ima u inventaru?
  5. Da li je studio blizu mene i da li je lako stići do njega?
  6. Kakav je parking prostor kod studija koji imam na umu?
  7. Da li su fotografi stručnjaci sa prethodnim iskustvom?
  8. Kakve su recenzije i ocene ovog studija na internetu?
  9. Koliko aktivno odgovaraju na pitanja pre, tokom i posle procesa fotografisanja?
  10. Koliko su zauzeti, odnosno da li su vam vremenski pristupačni za rad?
  11. Kako im se kreću cene i da li se uklapaju u vaš budžet?

  Naravno, ključni detalj jeste i voljnost studija za rad. Primera radi, ukoliko studio poseduje svu opremu nužnu za vaš projekat, nije nemoguće da će vas odbiti iz bilo kog razloga. Recimo, pojedini studiji isključivo rade product shotove, odnosno samo fotografišu proizvode. To je idealno ako vam je potreban product shot, ali ne ako morate da obavite photoshoot sa plaćenim modelima. Prema tome, čak i kada imate neki studio na umu, dobro bi bilo kontaktirati ih i pojasniti pojedinosti projekta pre pokretanja ičega.

  Studijska fotografija: summa summarum

  Nabavka profesionalno odrađenog foto-materijala je izuzetno teško danas, pogotovo kad se uzme u obzir koliko studija trenutno ima na tržištu. Međutim, ukoliko se držite našeg uputstva, možete pronaći idealan prostor za sve vaše poslovne i lične potrebe.

  Studijska fotografija ima širok dijapazon prednosti u odnosu na fotografisanje na terenu. Međutim, pre nego što se odlučite koji studio za fotografisanje da odaberete, obavezno uzmite u obzir šta vaš zamišljeni projekat zahteva i da li jedan studio, i pored svoje opremljenosti i stručnog kadra, može da vaš projekat uspešno realizuje.